Paradižnik je zelo sorodna čiliju, tobaku, jajčevcu in krompirju. Prihaja iz Južne, Srednje in delno tudi iz juga Severne Amerike.
Najprej so mislili, da je strupen, ter ga celo okrivili, da povzroča raka. Danes pa ga hvalijo, ker vsebuje veliko zdravih snovi. V njem je zelo malo kalorij, v kar 94% pa ga sestavlja voda. Ima 1% beljakovin, 0,3% maščob in samo 4% ogljikovih hidratov.
Da je paradižnik tako zelo zdrav je to zaradi likopena. To je posebna oblika vitamina A, ki dokazano ščiti pred vrsto rakavih obolenj in srčno žilnimi boleznimi. Ščiti kožo pred UV žarki, deluje proti migreni in varuje pred poškodbami mišic. Deluje tudi zaviralno na nevrodegenerativne bolezni, med njimi tudi na Alzheimerjevo bolezen. Vsebuje pa še tudi ostale številne vitamine in minerale.
Če dnevno zaužijemo 200 gramov zrelega paradižnika, potem dobimo polovico dnevnega vnosa vitamina C, ter tretjino potreb po vitaminu A. Dobro vpliva tudi na našo kožo, lase in nohte, zaradi vitamina B, ki ga vsebuje.
V paradižniku najdemo kalij, ki skrbi, da celice dobijo dovolj hrane, poleg tega iz telesa odvaja vodo, zaradi česar je dober pomočnik pri hujšanju. Vsebuje tudi kalcij, ki skrbi za boljšo zgradbo kosti, poleg tega je odličen v boji proti osteoporozi.
Poleg tega boste z njim preprečili tudi težave z vidom, okrepili imunski sistem, pa tudi zboljšali zdravje zob. Z njim lahko zmanjšamo količino holesterola. Ter iz telesa odpravlja strupe.