Robide so ene od poletnih poslastic iz naših vrtov. Njena druga imena so črnina, kopina, kopinjak, mačeha, črna malenca ali malina, ostroga, robidnica in živi trn. Raste po vsej Evropi.
Da bo naš pridelek čimvečji in čimbolj dober, potem moramo upoštevati samo pravilen rez, ki naj bo ob pravem času. Najbolj razširjene so sorte brez trnov. So trajni polgrmi. Njeni poganjki pa živijo največ dve leti, zato jih je potrebno leto nadomeščati. Se pa ne razraščajo s podzemnimi stebli. Skozi celotno leto pa jih je potrebno redčiti. Njena življenjska doba je lahko s pravilno oskrbo tudi do dvajset let. Posamezna rastlina pa lahko obrodi tudi do deset kilogramov plodov.
REZANJE
Robide lahko režemo vse od jeseni, ko prenehamo z obiranjem. Pri spomladanskemu rezanju, pa damo prednost suhim, šibkim in poškodovanim poganjkom. Te režemo od tal, da s tem vzpodbudimo novo rast brstov pod zemljo. Krajšamo jih na dva do dva in pol metra. Stranske vejice pa skrajšamo na do 50 centimetrov.
SAJENJE
Tako, kot jih lahko obrezujemo jeseni in spomladi, jih lahko tudi sadimo. Ugaja jim sončna lega, niso pa tako trpežne, kot na primer maline. Ob sajenju jim dodamo kompost. V tleh mora biti dovolj kalija in fosforja. Med sadikami naj bo okoli meter in pol razlike. Imeti pa mora oporo. V sušnih obdobjih, pa jih je potrebno namakati. Vseeno pa lažje prenese kratkotrajno sušo, kot malina.
OBIRANJE
Robide dozorijo postopoma. Zrele so takrat, ko jih z lahkoto odtrgamo. Obiramo jih zjutraj, nato pa jih lahko porabite na različne načine. Lahko naredite sokove, sirupe, marmelade ali džem. Lahko pa jih preprosto date v zamrzovalnik. Pri tem, pa je pomembo, tako kot pri malinah, da jih naložite na pladenj, da zamrznejo, ker drugače se bodo sprijele in jih boste težko ločili.
KAKO VPLIVAJO NA NAŠE ZDRAVJE?
V robidah prevladujeta vitamin C in železo. Njega ima največ med vsemi vrstami sadja, zato je priporočljiv za osebe, ki so slabokrvne. Sok nas lahko reši pred zaprtjem in odpravljal živčno napetost. Robidovim listom se morajo izogibati nosečnice. Kuhane v vinu lahko uporabimo namesto ustne vodice, saj zdravi gnojne razjede in krepi dlesni. Robidovo vino nasploh zdravi parodontozo, bolezni dlesni in zob.
Pomaga nam lahko tudi pri izcedku iz nožnice in pri blažjih oblikah driske. Pomaga nam pri izkašljevanju, tako nam pomaga pri gripi prehladu in kašlju. Kakor tudi pri vnetem grlu, razjedah in vnetju v ustih. Pa tudi pri izpiranju kožnih razjed in ran, ki potrebujejo dalj časa, da se zacelijo.