Vitamin C, imenovan tudi askorbinska kislina, ima ključno vlogo pri številnih dnevnih funkcijah telesa. A telo vitamina C ne naredi samo. Dobiti ga je potrebno iz hrane, na primer sadja in zelenjave.
Zakaj potrebujemo vitamin C?
Vitamin C pomaga pri proizvodnji beljakovin, ki so potrebne za obnovo in rast celičnega tkiva. To vključuje kosti, sklepe, kožo in tkiva prebavnega trakta. Vitamin C je tudi antioksidant; ščiti celice pred škodo, ki jo povzročijo prosti radikali. Poleg tega vitamin C pomaga pri nastajanju belih krvnih celic in protiteles – oboje je potrebno za odstranjevanje patogenov in bakterij, ki povzročajo okužbe. Zaradi tega je pomemben del imunskega sistema.
Pomanjkanje vitamina C lahko vodi do težav z zobmi, anemije, pomanjkanja železa ter do težav s kožo. To se lahko razvije v resnejše bolezni, kot sta npr. osteoporoza in skorbut.
19 živil, ki vsebujejo vitamin C
- guava
- rdeča in zelena paprika
- paradižnikov sok
- pomaranče in pomarančni sok
- feferoni
- jagode
- papaja
- grenivka
- brokoli
- ananas
- krompir
- brstični ohrovt
- kivi
- timijan
- melona
- cvetača
- limona
- liči
- ohrovt
Jeseni nikar ne pozabite na vitamin C!
vir: GOVORI.SE