Hren je nepogrešljiv v času velike noči in je odličen kot dodatek k mesu. Lahko ga samo naribamo ali iz njega pripravimo omako. Hren je ena najbolj zdravih živil, ki se bodo med veliko nočjo znašle na vaši bogato obloženi mizi, zato si ga vsekakor privoščite.
Hren ima vrsto pozitivnih učinkov na naše zdravje in je odlično živilo za veliko noč, saj pomaga blažiti številne težave, ki jih prinaša prekomerno uživanje hrane. Če šunka tradicionalno simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi kaplje krvi in potica trnjevo krono, je hren dobro poznan tudi po tem, da simbolizira žeblje. Vsi, ki si ga čez leto le malokrat privoščijo, bodo po njem zagotovo posegli vsaj v času velike noči. Kar je odlična novica, saj je dober vir vitamina C, kalija, vitamina B1, B6, železa in kalcija, magnezija, fosforja, vsebuje pa tudi nekaj folatov (vitamin B2). Ima majhno kalorično vrednost in malo maščob.
Tako je dobro, da ga v svojo vsakodnevno prehrano vključite tudi, ko ni čas velike noči. Iz hrena in kisle smetane si lahko pripravite osvežilen namaz, dodajate ga lahko mesnim jedem ali ga preprosto naribate in vključite v svoj jedilnik, ko uživate denimo slani zajtrk.
Ker je bogat vir zdravih snovi, tako ni nenavadno, da krepi naše zdravje. Hren izboljšuje imunsko odpornost in pomaga pri številnih drugih težavah. ”Hren razkužuje dihalne poti, pospešuje prekrvavitev in pomaga pri lažji prebavi. Zato je hren tudi odlična in pomembna sestavina težje velikonočne pojedine. Deluje tudi antibakterijsko in antibiotično,” pove dietetičarka Marina Zakić in doda, da ima tudi antikancerogeno delovanje: ”Vsebuje glikozoide (sinigrin in alil izotocianat), ki so v prehrani še posebej zanimivi zaradi izrednega antibiotičnega in antikarcenogenega delovanja. Te sestavine lahko vplivajo na zmanjšanje malignih obolenj na požiralniku, želodcu, jetrih, črevesju in mehurju in prostati.”
Poleg tega, da dviguje odpornost organizma in tako ščiti pred prehladi, olajša in popravi tudi prebavne motnje, pospešuje cirkulacijo krvi in čisti krvne žile, zaustavlja rast bakterij, je odličen diuretik, izrazito pomaga odpraviti težave pri dihanju ter pomaga pri revmatizmu. Poleg navedenega preprečuje rast bakterij v zaužiti hrani in deluje kot naravni konzervans.
Znanstveniki zdravilne učinke hrena pripisujejo tudi encimu peroksidaza, ki ga med rastlinami ta vsebuje največ. Ta snov začne hlapeti, takoj ko hren nastrgate, zato dietetičarka svetuje, da mu čim prej dodate kis ali limonin sok, saj na svetlobi in toploti hitro razpade.
Norveški znanstveniki so v raziskavi dokazali, da peroksidaza deluje kemoterapevtsko in proti strjevanju krvi. Hren blaži krče gladkih mišic v prebavilih, žolčniku in urinarnem traktu. Korenina hrena deluje tudi protibakterijsko, različne raziskave dokazujejo, da je uspešen proti stafilokokom, tudi bolnišnični mrsi.
Kljub vsemu opozorilo!
Vendar pazite, da hrena ne zaužijete preveč. ”V preveliki količini lahko povzroči draženje želodca, ledvic in črevesja. Odsvetujejo ga tudi pri vnetjih prebavil ali razjedah. Zaradi močnega diuretičnega učinka ga odsvetujejo pri vnetju ledvic. Neželeni učinki lahko nastanejo tudi pri ljudeh, ki uživajo zdravila za redčenje krvi,” pove Marina Zakić.
Znova torej velja pravilo zmernosti. Hren ima številne zdravilne učinke na naše telo, a bodite zmerni pri uporabi.
vir: vizita.si