Na globalni ravni so letošnje leto med ostalimi trendi zapolnile predvsem številne alternative vegetarijanskega mesa in nove aplikacije za dostavo hrane. Kaj pa letos? Tržni analitiki in poznavalci tega področja napovedujejo novosti, ki se dotikajo okusov, kulinaričnih doživetij in ekologije na področju prehrambene industrije. Preverite, kateri trendi bodo zaznamovali leto 2020.
►Trajnostno kmetovanje in prehrana: Prehranski trend številka ena je po številnih napovedih prav trajnostno kmetovanje. To se seveda nanaša na vse, ki sodelujejo v prehrambeni industriji – kmete, trgovine na drobno, restavracije in tiste, ki so bolj ozaveščeni glede biotske raznovrstnosti ter emisij ogljika. S trajnostno ponudbo hrane, rastlinskimi prigrizki in mesnimi nadomestki, pričakujejo, da se bo dvignil tudi zdrav način prehranjevanja.
► Sveže in zdravo na poti: Udobje in priročnost sta v današnjem času ključna tudi na področju prehranske ponudbe. Na bencinskih črpalkah in trgovinah z živili bo tako na voljo še več izdelkov, ki niso dobri le za na pot, ampak tudi za zdravje. Povečali bodo izbiro živil, ki si jih sicer lahko pripravite samo doma, kar je odlična novica za ljubitelje zdrave prehrane.
► Transparentnost informacij: Ljudje si želimo vedeti od kje prihaja hrana, ki jo uživamo; prav tako si želimo seznam sestavin, ki so v določeni pripravljeni hrani (npr. sendviči, solate). V novem letu bodo tako še dodatno povečali transparentnost informacij živil, ki jih kupujemo.
► Kombuča: Le kdo ne pozna te fermentirane pijače, ki je nadvse blagodejna pri težavah s prebavo? V letošnjem letu naj bi prišle nove izpeljanke kombuče – tudi v smutijih. Ste jo že poskusili? Več o tem zdravem napitku, ki pospešuje prebavo in krepi imunski sistem, si preberite TUKAJ.
► Keto dieta: V letu 2019 je dosegla veliko priljubljenost dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, trend pa naj bi se nadaljeval tudi v letu 2020, in sicer v obliki pakiranih prigrizkov, ki temeljijo na keto dieti.
► Instagram jedi: Fotografiranje fotogeničnih živil in estetsko dekoriranih krožnikov je postalo priljubljeno z vzponom družbenih medijev. V novem letu na tem področju ne bo nobene spremembe, zato bomo lahko še naprej priča številnim kuharskim mojstrovinam, ki bodo na fotografijah predvsem paša za oči.
► CBD pijača in jedača: Aktivne sestavine konoplje bodo v industrijo vpeljane v novem letu, poročajo poznavalci. Alkoholne in brezalkoholne pijače, pekovski izdelki, juhe, prehranski dodatki z vsebnostjo CBD-ja (kanabidiol) bodo dobile mesto tudi na trgovskih policah.
► Izdelki za večkratno uporabo: V prihodnjem letu pričakujte porast pripomočkov za večkratno uporabo, zlasti pri ponudnikih s hitro prehrano. Plastične slamice so začele jemati slovo že v preteklem letu in nič drugače ne bo s plastičnimi krožniki, kozarci in papirjem za zavijanje hitre hrane. Trend naj bi vzpodbujal okoljevarstveno miselnost.
► Fleksitarjanci: Poznavalci napovedujejo, da bo postalo več ljudi fleksitarjancev. Gre za polvegetarjansko dieto, ki se osredotoča na zdrave rastlinske beljakovine, minimalno predelano hrano, poleg tega pa vzpodbuja tudi zmerno uživanje mesa in drugih živalskih produktov.
► Koncept odprte kuhinje v restavracijah: Napoveduje se, da naj bi restavracije v prihodnjem letu omogočile koncept odprte kuhinje. To pomeni, da bodo gostje lahko videli, kako poteka priprava jedi, kar naj bi povečalo njihovo vključenost in izboljšalo izkušnjo obiska restavracije.
► Zero odpadki: Pri nas že lahko opažamo porast trajnih vrečk (iz blaga ali bio razgradljive plastike) pri nakupovanju živil. V novem letu naj bi trend le še naraščal, zmanjšanje embalaže in uporaba ekoloških vrečk pa naj bi v novem letu postala celo predpis.
► Začimbe bližnjega vzhoda: Začimbe, ki izvirajo iz držav bližnjega vzhoda, kot so kumina, janeževo seme, baharat in druge, naj bi bile v letu 2020 v več jedeh kot doslej. Tudi sicer naj bi se prodaja začimb vsako leto večala.
► Biodinamično vino: Poznate biodinamično kmetovanje? Grozdje, ki ga gojimo v skladu z luninimi menami, ima drugačen okus, poleg tega nastane iz njega vrhunsko vino, pravijo poznavalci. Potrošniki bodo torej v novem letu uživali vino, pridelano brez pesticidov in kemikalij ter v skladu z zakoni narave.
► Avtomati za hrano: V novem letu napovedujejo povečano rast kioskov in avtomatov s hrano. Z januarjem naj bi imeli na voljo bolj zdrave možnosti prehrane tudi na avtomatih, in sicer suho ter sveže sadje, oreške, zdrave palčke in podobno.
► Alternativna moka: Kokosova in mandljeva moka naj bi postali preteklost, v ospredje prihajata bananina in cvetačna moka. Poznavalci pravijo, da je moka iz sadja ali zelenjave bogatejša z beljakovinami in vlakninami. Uporabo drugačnih mok v kuhinji lahko preverite v dveh odličnih receptih:
► Novi okusi koktajlov: Eksotični okusi se bodo pojavili tudi na področju napitkov oz. mešanja koktajlov. Pripravite se zlasti na okuse kot so: zmajevo sadje, yuzu, pomelo, opuncija …
► Meso na rastlinski osnovi: Napoveduje se, da bo v novem lete na voljo več rastlinskih izdelkov, soja naj bi počasi izginjala, poleg tega pa bo v porastu tudi meso na rastlinski osnovi.
► Alternativna sladila: Ne bodite presenečeni, če bodo poleg medu, javorjevega sirupa, stevije svoje mesto v prehrani našle tudi druge vrste sladil, kot je denimo sladilo iz sladkega krompirja.
► Skrivnostni okusi: Mnoge blagovne znamke so v preteklem letu eksperimentirale s skrivnostnimi okusi, povratne informacije potrošnikov pa so bile zelo pozitivne. Pri tem je bil nadvse uspešen eden od največjih proizvajalcev čipsa, po napovedih strokovnjakov pa si lahko obetamo tudi v letu 2020 še več uvajanja tako imenovanih ‘skrivnostnih okusov.’ Ste že na kakšnega naleteli?
► Kolagen: Ste tudi vi opazili, da se je v letu 2019 na trgovskih policah veliko bolj intenzivno začel pojavljati kolagen? Trend se bo nadaljeval tudi v novem letu, pravijo analitiki. Obetamo si lahko torej še več prehrambenih izdelkov in prehranskih dopolnil z dodatkom kolagena, ki je odličen pri težavah s kožo, lasmi in nohti.
vir: OKUSNO.JE