1. Lonec
Lonec, v katerem zavremo vodo, naj bo visok in širok, da bodo testenine med kuhanjem v njem prosto plavale in se ne bodo zlepile skupaj.
2. Voda
Testenine kuhamo v desetkratni količini osoljene vrele vode. Za 100 g testenin vzamemo torej liter vode, za družinski obrok s 400 g testenin pa štiri litre vode.
3. Sol
Na liter vode vsujemo zravnano žličko soli oziroma za družinski obrok dve zvrhani žlički soli, vendar obvezno šele takrat, ko voda v loncu zavre. S tem povečamo moč vrenja, vroča voda takoj objame testenine, škrob na njihovi površini zakleji in se ga manj izloči v vodo.
4. Čas kuhanja
Testenine kuhamo toliko časa, kot je zapisano na embalaži, še bolje minuto manj, kakor naredijo izkušeni. Manjkajočo minuto dobimo v času, ko testenine stresemo v omako, pomešamo in naložimo na krožnik.
5. Način kuhanja
Testenine kuhamo v odkriti posodi z rahlim vrenjem, da voda ves čas enakomerno vre in testenine premetava po loncu, med kuhanjem jih premešamo vsaki dve minuti, da ne potonejo na dno in se prilepijo nanj.
6. Kdaj so skuhane
Al dente kuhane testenine imajo nižji glikemični indeks kot povsem mehke. Lahko se ravnamo po uri ali konec kuhanja določimo s preprostim preizkusom: testenino pregriznemo, in če je v sredini prereza še vidna drobna bela pikica, jih takoj vzamemo iz vode. Enotna rumenkasta barva na prerezu pa pove, da so testenine povsem mehke, pravzaprav razkuhane.
7. Voda, v kateri smo kuhali testenine
Kuhane testenine odcedimo in takoj stresemo v ponev z omako. Nekaj vode od kuhanja testenin si vedno prihranimo, da z njo obogatimo omako. Ker vsebuje nekaj škroba, omako dobro poveže brez dodatka moke. Za nameček se omaka bolje oprime testenin.
8. Omaka in testenine
Ne gre omaka na testenine, ampak testenine stresemo v ponev, dobro pretresemo, da se jih omaka oprime, in takoj postrežemo. Več o pravih kombinacijah omak in testenin lahko preberete tukaj.
9. Spiranje testenin
Testenin nikoli ne oplaknemo z mrzlo vodo, saj s tem odstranimo izločeni škrob in omaka zaradi tega spolzi s testenin, namesto da bi se jih oprijela. Oplaknemo jih le, če jih bomo ohladili za solato.
10. Koliko omake
Dobra omaka za testenine ima bogat okus, zato kar pogumno pri uporabi začimb. S količino omake ne pretiravajmo – naj je bo le toliko, da prekrije vse testenine. Zlasti pazimo, da ni preveč tekoča, ker bi se potem razlivala po krožniku.
vir: ODPRTA KUHINJA