Vsi mislimo, da pomeni “jesti sadje” to, da ga kupimo, nareženo na koščke in stlačimo v usta. A ni tako enostavno, kot si mislite. Pomembno je vedeti, kako, predvsem pa, kdaj jesti sadje.
Kako jemo sadje pravilno?
– sadja ne smete zaužiti po obroku!
– sadje jejte vselej le na prazen želodec!
Če boste sadje uživali tako, bo to ključno pomagalo pri razstrupljanju vašega sistema. Oskrbelo vas bo z veliko energije – npr. za hujšanje ali druge aktivnosti.
SADJE JE NAJPOMEMBNEJŠA HRANA! Npr. da pojeste dva koščka kruha in zatem rezino sadja. Ta rezina sadja bi morala hitro skozi želodec, naravnost do prebavil, a ne more. Ves obrok začne trohneti, razpadati in se spremeni v kislo gmoto. V trenutku, ko pride sadje v želodcu v stik s prebavnimi sokovi, se začne celotna zmes kvariti…
Jejte torej sadje na prazen želodec, ali pa pred jedjo! Velikokrat se ljudje pritožujejo, da jih vsakič, ko pojedo npr. melono, napihne, da morajo teči na stranišče ipd. Vse to se ne bi dogajalo, če bi pojedli sadeže na prazen želodec. Sadje se pomeša z razkrajajočo se drugo hrano in povzroča nastanek plinov, kar je razlog za napihnjenost. Lasje, ki sivijo, izpadanje las (plešavost), živčni izbruhi, temni kolobarji pod očmi – vse to se NE BI dogajalo, če bi jedli sadje na prazen želodec. Pri tem upoštevajmo, da je nekatero sadje sicer kislega okusa, a glede na raziskave Dr. Herberta Sheltona deluje v telesu alkalno – npr. pomaranče, limone.
ZDRAVILNE LASTNOSTI NEKATERIH SEDEŽEV
KIVI: majhen, a mogočen. Je dober vir fosforja, magnezija, vitamina E in vlaknin. Njegova vsebnost vitamina C je dvakrat višja od pomarančinega.
JABOLKO: jabolko na dan odžene zdravnika vstran? Čeprav ne vsebuje veliko vitamina C, ima mnogo antioksidantov in flavnoidov, ki povišajo aktivnost vitamina C in tako pomagajo znižati tveganje raka na črevesju, srčnega napada in kapi.
JAGODA: zaščitno sadje; jagode imajo najvišjo vsebnost antioksidantske moči med pomembnejšim sadjem in varujejo telo pred prostimi radikali, ki povzročajo raka.
POMARANČA: najbolj sladko zdravilo. Če zaužijete 2 do 4 dnevno, lahko z njimi preženete prehlad, znižate holesterol, zaščitite ledvice in celo raztopite ledvične kamne in tudi znižate tveganje za nastanek raka na debelem črevesu.
LUBENICA: najboljše sredstvo proti žeji. Sestavljena je iz 92 % vode in vsebuje velikansko količino glutoatina, ki pomaga pri izgradnji imunskega sistema. Lubenice so tudi dober vir likopena – oksidanta, ki pomaga premagovati raka. Hranili, ki so jih našli v lubenici, sta še vitamin C in fosfor.
GUAVA in PAPAJA: odneseta glavno nagrado glede vsebnosti količine vitamina C. Guava je bogata tudi na vlakninah in pomaga proti premočnemu potenju. Papaja je bogata na karotenu, kar je dobro za oči.
vir: prijaznejsidom.si