Jagoda je sadež, v katerem že lahko uživamo. Gre za enega od najbolj priljubljenih in eden od sadežev, ki ne smejo manjkati v vašem vrtu. Lahko pa jih posadite tudi v korita, obešanke ali v vreče napolnjene s ustreznim substratom. Uživamo jih lahko od maja naprej.
KAKO JIH GOJIMO?
Jagode delimo na dve sorti in sicer na tiste, ki rodijo enkrat, te so lahko zgodnje, srednje pozne in pozne, ter večkratne. Sadimo jih spomladi, ali pa od druge polovice avgusta naprej. Jagode, ki jih kupimo v lončkih, po navadi obrodijo že v prvem letu. Če pa kupite mesečne jagode, pa jim ob prvem cvetenju potrgajte cvetove, da bodo pognale bolj močen koreninski sistem. Najbolj pa je pomembno, da jih imamo na sončni strani. Nikar pa jih ne sadite tja, kjer so bila prej paradižnik, paprika, kumare, krompir, jajčevci in koruza.
KAKO NAM LAHKO POMAGAJO?
V jagodah je veliko vitaminov A, B1, B2 in C, ter betakarotena, sadnih kislin, folne kisline, železa, natrija, mangana, fosforja in kalcija. Ker imajo veliko vitamina C, jih priporočam tistim, ki imate težave s slabokrvnostjo, saj bodo spodbudili k absorpciji železa.
Pomagajo tudi pri hujšanju, saj imajo v 100 gramih le od 27 pa do 30 kalorij. Vsebujejo pa še antociane, ki spodbujajo pri izgorevanju maščobnih oblog. Blažijo bolečine, pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja, ter upočasnjujejo staranje.