Včeraj sem pisala o gojenju in negi paprike, danes pa bom še o dobrih učinkih na naše telo. Poznamo veliko vrst in barv, vse od zelene, rumene, oranžne, rdeče, vijolična in rjave.
Vsebuje vitamin A, C in B6, je dober vir prehranskih vlaknin, vitamina B2, B3, B5, B9 in vitamina K, magana in magnezija. Ne pozabite, da bolj kot je zrela več vitaminov in mineralov vsebuje. Paprika vsebuje štirikrat več vitamina C, kot pomaranče. Zaradi vseh teh vsebnosti, pa jo uvrščamo med superživila.
Ščiti naš vid, je namreč bogata s karotenoidom zeaksantin, ki je pomemben za zdravje oči. Poleg tega ščiti oči pred škodljivimi UV žarki. Zmanjšuje tveganje pred rakom prostate, uporabna pa je tudi v preventivi pred rakom požiralnika in želodca. Poleg tega tudi blaži nespečnost, PMS in stres. Pospešuje tudi metabolizem, ter pomaga pri hujšanju. Izgoljšuje tudi razpoloženje, ter skrbi za našo kožo, ter spodbuja rast las.