Nemastni izdelki ne redijo, večje število obrokov pospeši metabolizem, če želite shujšati, se morate izogibati maščobam … To je le nekaj trditev, ki pogosto spremljajo pogovore o izgubi odvečnih kilogramov, a so vse prej kot resnične!
1. Izogibajte se vsem maščobam
Nekateri še vedno verjamejo, da maščoba v hrani avtomatično pomeni tudi maščobne blazinice pod kožo. Priznani nutricionist Lyndel Costain pravi: “Ljudje menijo, da bodo shujšali le z nizkokalorično dieto. Vendar se morajo zavedati, da kar tretjina kalorij v hrani ‘potrebuje’ maščobe.” Te so organizmu potrebne za energijo, obnovo celic in prenos vitaminov A, D, E in K po telesu. Raje, kot da bi se obremenjevali s tem, kako izločiti iz jedilnika maščobe, se potrudite poiskati sadje in zelenjavo z manj maščobe in več zdravimi vlakni ter vitamini. Nenasičene maščobe, ki jih vsebujejo oreščki in ribe, so zdrave; izogibajte pa se nasičenim maščobam.
2. Z večjim številom manjših obrokov boste pospešili metabolizem! Ni res!
Zavedati se moramo, da količina hrane, ki jo bomo zaužili v celem dnevu, ne bo vplivala na hitrost metabolizma. Če dnevno zaužijete dva tisoč kalorij, pa naj bo to v treh večjih ali pa sedmih manjših obrokih, je to še vedno dva tisoč kalorij. Na metabolizem vplivata telesna konstitucija in način ‘kurjenja’ kalorij. Resnica je le ena: več mišic in manj maščobnih tkiv, hitrejši bo metabolizem. Zdravo in učinkovito hujšanje ni odvisno le od zmanjšanega vnosa kalorij, potrebna je tudi telesna vadba. Povečajte mišično maso in pospešili boste metabolizem. S tem boste na zdrav način ohranjali telesno težo in tudi hujšali.
3. Sadja ne smemo poplakniti z vodo
Ali sadnega obroka res ne bi smeli poplakniti z vodo? To je morda veljalo v časih naših babic in dedkov, ko je bila pitna voda bolj oporečna kot danes in je vsebovala veliko več bakterij, ki so lahko v kombinaciji s sadjem povzročale prebavne motnje, danes pa ta mit prav gotovo ne drži več, sploh če sadje pred zaužitjem umijete in ga uživate v zmernih količinah.
4. S postom boste shujšali! Ni res!
Post je morda kratkotrajno celo učinkovit, na daljši rok pa ne. Dietologinja Claire MacEvilly pojasnjuje: “Maščobe trošimo med hujšanjem, ki traja dlje časa. S postom pa ne boste izgubili le maščobnega tkiva, temveč tudi mišično maso.” Zmanjšanje mišične mase upočasni bazalni metabolizem, to pa pomeni, da bo vaše telo za svoje delovanje porabilo manj kalorij kot prej. Posledica bo kopičenje odvečnih kilogramov, ki se bodo po postenju lažje in hitreje nabirali. Strokovnjaki zato svetujejo, da je med hujšanjem treba tudi telovaditi in okrepiti mišice ter ohraniti enak bazalni metabolizem. “Zaradi posta se boste lahko počutili slabo, možne so vrtoglavice, zato se raje odločite za hujšanje na daljši rok,” še svetuje MacEvollyjeva.
5. Izdelki z oznako ‘light’ ne redijo!
To seveda ne drži, saj tovrstni proizvodi vsebujejo manj maščob, vendar imajo zato več sladkorja. Dejstvo je, da nekateri izdelki brez maščob enostavno nimajo dobrega okusa, zato jim dodajajo sladkor. Zato ne kupujte ‘light’ izdelkov, če mislite, da se zaradi tega ne boste zredili.
6. Športniki lahko jedo vse, kar si poželijo, ne da bi se zredili!
Ta trditev drži le delno. Pri športnih aktivnostih maščobe izgorevajo, kar pomeni, da oseba, ki se ukvarja s telesno vadbo, lahko poje več kot nekdo, ki se s športom ne ukvarja. Vseeno pa nikakor ne drži, da se lahko prenajeda in se zgovarja, da je vse porabila na uri aerobike. Veliko lažje je kalorije vnesti, kot jih porabiti. Formula je za vse enaka. Če se ukvarjate s športom ali ne – če več vnesete, kot porabite, boste pridobili na teži.
7. Z mesom do lepe postave!
Če želite izgubiti kakšen kilogram, se ni treba povsem odreči mesu. Prav tako ni treba z menija odstraniti rdečega mesa. Dovolj bo, če omejite količino. Organizem potrebuje snovi, ki se nahajajo v mesu, kot sta denimo cink ter železo. Trditev, da so vsi vegetarijanci vitki, ne drži, saj olje, sir, oreščki in mnogi drugi izdelki v prevelikih količinah redijo.
8. Vsaj enkrat na dan pojejte nekaj toplega
Tudi ta teza ne drži. Popolnoma vseeno je namreč, ali zaužijete topel ali hladen obrok, pomembno je le, da vaše telo dobi vse potrebne hranilne snovi. Namen toplega obroka je popolnoma drugačen od naših predstav: veliko živil, ki jih uživamo kot toplo malico, namreč surovih sploh ne moremo jesti, ker niso užitne – sem denimo spadata krompir in fižol. Pri mesu pride zraven še higienski vidik: s kuhanjem ali cvrtjem namreč povečamo njegov rok trajanja, saj vročina pobije mikrobe.
9. Uživanje vitaminov nima meja
Princip ‘čim več tem bolje’ pri vitaminih niti približno ne velja. ‘Predoziranje’ lahko namreč povzroči resne zdravstvene težave. Posebej pazljivi bi morali biti pri vnosu beta karotena in vitaminov, ki so topni v maščobi, torej A, D, E in K.
vir: ZADOVOLJNA.SI