Peteršilj je ena od začimb, ki ne sme manjkati v vašem vrtu. Lahko ga uporabite v skoraj vsaki jedi, s tem jo boste izboljšali, poleg tega pa je tudi zelo zdravilen. Sodi namreč v sam vrh živil, njegova zdravilna moč pa se izkaže še posebej, če ga jemo surovega. Če boste dnevno pojedli 25 gramov na dan, si boste na preprost način zvišali vnos železa, kalcija in folne kisline, ter dobili potrebno dnevno dozo vitamina C. Vsebuje pa tudi vitamine: A, B1, B2 in E.
Kdaj ga sejemo?
Peteršilj sejemo, ko ima zemlja nad 5 stopinjami ali več. Na prosto ga ponavadi sejemo od sredine aprila naprej, pa vse do konca julija. V ogrevane rastlinjake pa lahko že od februarja naprej, tako boste imeli tudi bolj zgodnji pridelek. Sejemo v vrste, med vrstami naj bo 30 centimetrov razdalje, v vrsti pa na vsake 5 centimetrov. Če boste sejete pregosto, ga boste morali redčiti. Predvsem pa je pomembno, da površino, kjer ga bomo posejali ne pognojimo s hlevskim gnojem. Zalivanje pa je pomembno v sušnem obdobju.
Peteršilj je dvoletnica. V drugem letu naredi semena, ki jih lahko uporabljate naslednje leto pri njegovem sajenju. Požene od 10 pa do 50 centimetrov visoko. Prvo leto požene obtalni listni venec, v drugem letu pa tudi steblo.
Kateri so njegovi dobri sosedje?
Peteršilj ima kar nekaj dobrih sosedov, ti pa so: Kumare, paradižnik, por, rdeča pesa, redkvica, špargelj, artičoka, krompir in česen. Ne bo pa se branil niti angelike, bazilike, luštreka in ognjiča.
Kaj pa ne saditi v njegovo bližino?
V njegovo bližino pa ne priporočam sajenja: radiča, solate, zelja, sivke, korenčka, pastinaka, zelene in artičoke.