Od zdaj naprej boste še posebej pozorni na glasbo, ki jo poslušate ob določenem tipu hrane. Od glasbe je namreč odvisen njen okus!
Vemo, da določene začimbe izboljšajo okus posameznih živil, da je k jedem potrebno postreči pravo vrsto vina. Zdaj boste morali biti pozorni tudi na izbor glasbe. V študiji na univerzi v Oxfordu so namreč ugotovili, da lahko prava glasba izboljša okus določene vrste hrane. Preverite, katero glasbo poslušati ob kateri vrsti hrane, po nasvetu Charlesa Spenca, avtorja študije …
Kitajska hrana
Poslušajte: Sing – Ed Sheeran
Izogibajte se: Baby – Justin Bieber
Navdušenci dan Kung Pao piščancem so med jedjo uživali v pop glasbi, a jim začuda ni ustrezalo petje Justina Bieberja. Charles Spence je mnenja, da nam je ljubša glasba, ki se sklada z našim okusom za hrano. Biebsovi ponavljajoči se refreni so očitno preveč enostavni za kompleksne jedi.
Italijanska hrana
Poslušajte: Nessun Dorma – Pavarotti
Izogibajte se: Mass Destruction – Faithless
Peresniki s Pavarottijem? Si, si! Zaradi čudovitega opernega petja so ljudje predvidevali, da je njihova hrana dražja in zato tudi okusnejša. Hitra elektronska glasba na njih ni imela enakega učinka.
Indijska hrana
Poslušajte: Sweet Child O’ Mine – Guns N’ Roses
Izogibajte se: Dance of the Knights – Prokofiev
Ob poslušanju rock glasbe so jedci hrano okusili za 4 odstotke pikantnejšo. Intenzivne melodije lahko zbudijo močna čustva, ki povečajo našo občutljivost na okuse. Bolj subtilne skladbe pikantnosti niso poudarile.
Tajska hrana ali suši
Poslušajte: One for My Baby – Frank Sinatra
Izogibajte se: We Will Rock You – Queen
Jazz glasba je odlično dopolnila vse vrste hrane, pad thai in kalifornijski zvitki pa so ob njej prav zasijali. Stare skladbe lahko v vas zbudijo pozitivna čustva, ki podžgejo vaš apetit. Kaj pa klasični rock? Ni bil vsem po okusu.
vir: ženski svet