Peteršilj (Petroselinum crispum) izboljša okus številnih jedi, po prehranski vrednosti pa sodi v sam vrh živil, še posebej, če ga jemo surovega. Že vse od časov starih Rimljanov velja za živilo, ki koristi zdravju. Če boste pojedli približno 25 gramov svežega peteršilja na dan, si boste na zelo preprost način zvišali vnos železa, kalcija in folne kisline ter s tem zadostili dnevni potrebi po vitaminu C.
Peteršilj so s pridom uporabljali že stari Grki
V antični Grčiji je peteršilj veljal za sveto rastlino, z njegovim vencem pa so ovenčali triumfatorje. Vrači so verjeli, da se je smrtnega sovražnika mogoče znebiti tako, da so nabrali vejice peteršilja, ves čas mrmrali osovraženo ime in po nekaj dneh je bil sovražnik zagotovo mrtev. Perzijski učenjak Avicenna je trdil, da peteršilj spodbuja izločanje seča, ureja menstrualni ciklus ter čisti ledvice, mehur in maternico. Stari Rimljani so peteršilj pred bojem dajali gladiatorjem, saj naj bi jim dajal moč in skrbel za njihove boljše reflekse.
Pri peteršilju so zdravilni vsi deli – listi, koren in plod. Koren peteršilja vsebuje od 3 do 7 % eteričnega olja, v njem pa najdemo še provitamin A, vitamina B in C, mineralne soli, železo, kalcij, fluor žveplo, jod, baker mangan, palmitinsko kislino, sladkor, škrob, sluz … V listih najdemo eterično olje, karoten vitamin C, apigenin.
Peteršilj je v prehranskem smislu idealna zelenjava. Na številnih ravneh preventivno deluje na naše zdravje, poleg tega pa tudi spodbuja delovanje notranjih organov. Znan je po svojem diuretičnem delovanju, saj vsebuje eterična olja, ki dražijo ledvično sredico. Zaradi tega naj bodo pri njegovem uživanju pozorni ljudje, ki imajo težave z vnetjem ledvic, saj v tem primeru lahko pride do zdravstvenih zapletov.
Pozitivni učinki in uporaba peteršilja za zdravje:
- je naravni diuretik
- krepi imunski sistem
- zmanjšuje vnetja v telesu
- skrbi za zdravo srce in ožilje
- zmanjšuje tveganja za nastajanje rakavih obolejn
- pomaga pri vnetjih sečil
- čisti jetra
- poskrbi za svež zadah
Peterišilj za naše zdravje
Poleg tega peteršilj pomaga tudi pri anemiji, oslabelosti organizma zaradi različnih vnetij, pri artritisu, ledvičnih boleznih (ledvičnih kamnih, bakterijah, pesku), celulitu, protinu, debelosti, motnjah pri prebavi hrane, boleznih srca in ožilja, angini pektoris, srčni vodenici, črevesnih parazitih, vetrovih, ekcemih, težavnem uriniranju, uravnavanju mesečnega ciklusa, odganjanju uši, pri vnetju mehurja, uravnavanju prebave, zdravljenju želodca, pri boleznih jeter, vnetju prostate, pri motnjah krvnega obtoka, pri zlatenici, krčih, revmatičnih obolenjih, boleznih žolča, pri povišani telesni temperaturi, različnih oblikah kožnih bolezni, čebeljih pikih, pomanjkanju spolne sle pri moških …
Uživanje peteršilja zmanjšuje tveganje za nastanek rakavih obolenj
Peteršilj je bogat s flavonoidom, imenovanim apigenin, ki dokazano zmanjšuje tveganje za nastanek določenih vrst raka, na primer kožnega raka, raka na dojkah in prostati. Apigenin tudi deluje protivnetno ter je močan antioksidant.
Z uživanjem peteršilja krepimo imunski sistem in preprečujemo vnetja
Eterična olja v peteršilju dokazano krepijo imunski sistem ter tako igrajo zelo pomembno vlogo pri alergijah, avtoimunskih boleznih ter ostalih vnetnih procesih. Evgenol, eno od eteričnih olj, ki jih najdemo v peteršilju, na primer zelo učinkovito pomaga pri artritičnih obolenjih. To olje v kombinaciji z drugimi protivnetnimi lastnostmi peteršilja zelo učinkovito zmanjšuje otekle sklepe. Peteršilj prav tako pomaga ščititi še pred drugimi obolenji, kot so na primer sladkorna bolezen, rak debelega črevesja in danke ter astma.
Peteršilj skrbi za zdravo srce in ožilje
V peteršilju najdemo tudi veliko folne kisline, ki znižuje raven homocisteina (amino kisline, ki lahko poškoduje žilne stene), zaradi česar se zmanjša tveganje za nastanek srčnega infarkta, možganske kapi in aterskleroze.
Peteršilj blaži vnetja sečil
Poleg brusnic nam je pri vnetih sečilih v pomoč tudi peteršilj. Če se simptomi vnetja po nekaj dneh ne izboljšajo, se obrnite na svojega osebnega zdravnika.
S peteršiljem do zdravih jeter
Spojini apigenin in miristicin, ki ju najdemo v peteršilju, spodbujata nastajanje jetrnega encima, ki pozitivno vpliva na razstrupljanje našega telesa. Razstrupljanje je namreč nujno za ohranjanje zdravja in optimalnega delovanja jeter.
Uživanje peteršilja za svež dah
Peteršilj je tudi prava bomba klorofila, ki ima med drugim močno protibakterijsko delovanje. Po obroku pojejte vejico ali dve peteršilja in tako boste poskrbeli za svež dah.
vir: BODI EKO